Planten? Op mijn mooie metselwerk?

Dit is een veel gehoord antwoord tijdens mijn project bezoeken aan kademuur renovaties. Het klinkt natuurlijk ook vreemd voor een metselaar, dat opdrachtgevers juist wel planten willen laten groeien op nieuwe gemetselde muren. Ik ben ook blij dat de metselaars een reactie geven in de trend van; Planten? Niet op mijn mooie metselwerk! Ook al zou ik daar als plantenliefhebber juist tegenovergesteld op moeten reageren. De reactie van deze vakmensen getuigd enkel van passie en trots op hun vak.

En elke keer probeer ik ook mijn kijk op deze zelfde mooie muur met dezelfde passie te verwoorden. En tijdens mijn betoog komt de echte vakman voor de dag. Met interessante feiten over metselwerk van nu en vroeger. En zelfs voorbeelden hoe ze het metselwerk ook kunnen aanpassen met het oog op de gewenste plantengroei.

Samen kunnen we een nog mooier verhaal vertellen over de muur. Als we maar de dialoog aangaan. Ik met meer kennis over het metselwerk en deze vakmensen met meer kennis over muurplanten. Samen maken we de muur nog mooier en interessanter, en daarmee de stad.

Dank je wel en tot ziens bij het volgende project. O ja, mocht je nog meer ideeën hebben over metselwerk laat het me dan even weten.