OPLOSSINGEN

Groeiplaatsomstandigheden creëren voor muurplanten.

GroeneKade is gespecialiseerd in het creëren van de juiste groeiomstandigheden op muren voor muurplanten. Er zijn diverse manieren om een muur te voorzien van groen. Zie onderstaande afbeeldingen.

Klimplanten

Klim- slinger of hangplanten welke in de volle grond groeien en tegen, voor of over een muur groeien. Groeiende in de volle grond. Waardoor weinig onderhoud nodig is.

Gestapelde bloembakken

Meerdere bloembakken naast en boven elkaar waardoor de muur bedekt wordt door planten. De muur is de basis waaraan de bloembakken worden bevestigd. Irrigatiesysteem is nodig om de planten in leven te houden.

Verticale daktuin

Een verticale substraat laag bevestigd aan de muur, of rustende op  een aparte fundering. Substraat bestaat uit grond en of kunstmatige substraten zoals steenwol.  Irrigatiesysteem is nodig om de planten in leven te houden.

Muurplanten

Enkel in deze situatie geldt de muur als groeiplaats, in de overige situaties is de muur enkel een steun voor het systeem of de planten. Muurplanten worden niet geplant zij verschijnen van nature zodra de groeiplaatsomstandigheden in orde zijn. De muurplanten zijn niet afhankelijk van een watergeef systeem.

Er zijn naast deze principes nog vele subcategorieën, combinaties en of varianten mogelijk.

GroeneKade is gespecialiseerd in muurplanten systemen.

Muurplanten komen we tegen op allerlei verticale elementen; zoals keermuren, tuinmuren, muren van gebouwen, kademuren en allerlei andere gemetselde of gestapelde stenen. De muurplanten groeien niet in de steen maar tussen de stenen, in scheuren of in de mortel.

Zodra de muur aan de juiste omstandigheden voldoet dan is het mogelijk dat muurplanten er een groeiplaats vinden. Deze juiste omstandigheden zijn vaak een combinatie van de omstandigheden van de muur maar ook het microklimaat rondom de muur kan van invloed zijn op de groeiomstandigheden. Het is dan ook altijd belangrijk dat een expert de lokale situatie komt beoordelen om een juiste inschatting van de aanwezige kansen en bedreigingen te maken. Zodra de lokale omstandigheden kansrijk zijn moet ook de constructie van de muur aangepast worden aan haar toekomstige functie als groeiplaats. Dit vergt een vroegtijdig overleg met de diverse afdelingen betrokken bij de bouw. Zie ook producten voor meer informatie. De muur heeft meerdere functies en deze functies kunnen elkaar beïnvloeden op zowel een positieve maar ook een mogelijk negatieve wijze. Een muur met muurplanten vraagt nu eenmaal een andere benadering in constructie en onderhoud.