Tasten muurplanten de constructiesterkte van (kade-)muren aan? Het antwoord is niet simpel omdat de context van de muur en ook het soort planten verschillen in de vele diverse situaties. Er zijn diverse uitzonderingen op de standaard vuistregel: “Kruidachtige- vormen geen bedreiging en houtachtige planten vormen wel een bedreiging voor de constructiesterkte”. Deze vuistregel is gebaseerd op de oude kademuren. Ik denk dat we ons moeten afvragen hoe relevant deze vraag nu nog is met de veranderde bouwmethodieken van vandaag de dag.
De constructiesterkte van een kademuur zit hem niet in het metselwerk
Oude kademuren zijn geheel opgebouwd uit een massieve brede muur van metselwerk boven op een houten paalfundering. De techniek is veelal vervangen door het plaatsen van een stalen damwand. De stalen damwand is dusdanig verankerd zodat deze selfsupporting is. Meestal vergelijk ik in mijn gesprekken deze methode met de spouwmuurmethode in de woningbouw. Vroeger was in de woningbouw de buitenmuur de dragende muur. Later is men de buitenmuur gaan scheiden in een binnen en een buitenblad, waarbij het binnenblad de constructiesterkte vormt. Het buitenblad meestal nog uitgevoerd in bakstenen, omdat we dat mooi vinden, is grotendeels esthetisch. Zo ook bij de kademuren, vroeger werd er 1 muur gebouwd maar nu wordt ook bij de kademuur een binnenblad gebouwd namelijk de stalen damwand en een buitenblad (betonnen schort met bakstenen). De constructiesterkte zit hem dus in de stalen damwand, het metselwerk (buitenblad) is ook hier grotendeels puur een esthetische keuze.
Deze zienswijze biedt andere en meerdere mogelijkheden voor plantengroei
Niet enkel kruidachtige maar ook houtachtige planten en zelfs bomen op de kademuur behoren dan ineens tot de mogelijkheden. Het klinkt misschien raar bomen planten in/op de muur, maar het biedt wel veel mogelijkheden. Inspiratie hiervan heb ik opgedaan in een studiereis naar HongKong. Waar ik vele en grote bomen op muren heb bezocht (the iconic stone wall trees of HongKong). In gesprekken met diverse lokale ISA leden heb ik veel mogen leren.
Meer over deze mogelijkheden in een verdere blog. Momenteel is GroeneKade druk doende om op een eigen locatie verdere proeven op te zetten om ons Muurplantensysteem ACCAP 7120+ verder te laten evolueren. Dit doet GroeneKade uiteraard ook met de kennis opgedaan in de eerdere Nederlandse proeven zoals de Houthavens in Amsterdam en het GreenQuay project te Breda.
Blijft u ons zeker op LinkedIn volgen voor meer “insides” over muurvegetatie op kademuren.